Королева осені - хризантема

Post on 09 грудня 2017
by Click

2 21До появи першого снігу, в садах та на присадибних ділянках своїх господарів буде тішити «Королева осені». Приємно, що вона красується і в нашому Ботанічному саду.

Рід Хризантема Chrysanthemum, родина Айстрові (Asteraceae) або Складноцвіті (Compositae) – трав'янисті багаторічники й однорічники. У перекладі з грецької означає «золотоцвітна», або «квітка-сонце», оскільки багато видів мають жовте забарвлення суцвіть. Цей рід налічує в природі 29 видів, що поширені у північній та помірній зонах, здебільшого в Азії. Археологи стверджують, що понад 2500 років тому хризантему вже культивували стародавні китайці, які вживали її пелюстки в їжу, а в трактаті «Весна та осінь» хризантему згадав сам Конфуцій! Потім культивуванням квітки зайнялись і японці. Вони боготворили цю квітку настільки, що право носити одяг із зображенням хризантеми мали виключно члени імператорської родини. У Європі хризантема з'явилася у XVIII ст., але інтенсивно культивувати її почали тільки в ХІХ ст. На пострадянському просторі вирощуванням хризантем почали займатися в кінці XIX століття.

Незважаючи на видатні успіхи селекціонерів у виведенні нових видів і сортів хризантем, досі немає єдиної системи класифікації цих рослин. У Німеччині, Франції та Китаї їх поділяють на 10 класів, а в Англії та Америці – на 15. Також створена в 1951 році класифікація хризантем Скотта, вона є досить докладна, але водночас і складна.

Хризантема - це рослина, в якої щороку відмирає надземна частина. Серед хризантем є багаторічні рослини, а є - однорічні, є види трав'янисті, а є напівчагарники. Кореневище у хризантем розгалужене, розвивається паралельно до поверхні. При тому вони формують дуже обширну систему кореневої сітки, яка дає багато пагонів (можуть бути голі, або опушені). Стебло з тонкими, ламкими, густо розташованими листками, висотою від 20 до 120 см. Листорозміщення почергове. Листки у хризантем прості, довжиною близько 7 см і завширшки до 4 см., різні за розмірами: виїмчасті, зазубрені, розсічені.У великоквіткових форм листки мають більші розміри, що можуть сягати 15 см довжини і 8 см завширшки. Їх колір,переважно, світло-зелений, хоча буває і темним. Тип суцвіття – кошик, іноді досить великий, який складається, зазвичай, з дрібних однорядно розташованих трубчастих серединних і язичкових крайових квіток, хоча у багатьох гібридних сортів їх розміщення багаторядне, що утворює густе суцвіття, так звана – хризантема махрова або повноквіткова.

В культурі широко використовують хризантему садову, або шовковицелисту, іноді її ще називають “хризантема китайська”. Це складна група сортів і гібридів, історія їхня досить заплутана. Вони можуть мати різноманітні форму і розсіченість листків, навіть верхні відрізняються за зовнішнім виглядом від нижніх. Верхня сторона листка у хризантем темно-зелена, гладка, а нижня – густо опушена, з короткими світлими волосками. Мають своєрідний запах, специфічний для кожного сорту, що може бути тонким і приємним або, навпаки – різким і терпким. За формою листки хризантеми нагадують дубові. Звідси деякі групи дрібноквіткових хризантем отримали народну назву «дубки».

Існують хризантеми махрові і прості - ромашкоподібні. Розміри суцвіття можуть бути найрізноманітніші: з діаметром у дрібноквіткових від 2 до 9 см і у великоквіткових - від 10 до 25 см. На одному кущі у дрібноквіткових хризантем може розквітати від 500 до 800 суцвіть, у великоквіткових - від 1 до 10.

Плід у хризантеми – сім'янка. Розмножуються в основному насінням і живцюванням.

Найбільшу популярність у квітникарів отримала група дрібноквіткових корейських хризантем, які дуже стійкі до низьких температур і легко вирощуються у відкритому ґрунті.

  Підготувала інженер відділу лісівничо-ботанічних досліджень Ботанічного саду НЛТУ України Бабінець Н.В.